Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(50)
Forma i typ
Książki
(49)
Publikacje popularnonaukowe
(17)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Poradniki i przewodniki
(7)
Proza
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Audiobooki
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(73)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia centralna
(27)
Wypożyczalnia dla dzieci
(8)
Oddział Dziecięco-Młodzieżowy
(2)
Filia nr 1
(7)
Filia nr 2
(4)
Filia nr 3
(3)
Filia nr 4
(8)
Filia nr 4 Czytelnia
(1)
Filia nr 5
(2)
Filia nr 7
(3)
Filia nr 10
(1)
Filia nr 14
(1)
Filia nr 17
(12)
Dział Informacji
(7)
Mediateka
(1)
Autor
Tomaszewska-Bolałek, Magdalena
(5)
Łozińska, Maja
(3)
Łoziński, Jan
(3)
Baranowska, Natalia (grafik)
(2)
Brillat-Savarin, Jean Anthelme (1755-1826)
(2)
Eco, Umberto (1932-2016)
(2)
Guze, Joanna (1917-2009)
(2)
Jackowicz, Jan
(2)
Kostioukovitch, Elena (1958- )
(2)
Makłowicz, Robert (1963- )
(2)
Mizielińska, Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński, Daniel (1982- )
(2)
Modelski, Łukasz (1970- )
(2)
Adams, Julie Pointer‏
(1)
Ambrożewski, Jacek (1989- )
(1)
Applebaum, Anne (1964- )
(1)
Atkinson, Patricia
(1)
Barabach, Szymon (1975- )
(1)
Barbasiewicz, Maria
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bockenheim, Krystyna (1935- )
(1)
Booth, Michael
(1)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(1)
Bukowczan-Rzeszut, Agnieszka
(1)
Bury-Kamińska, Magdalena
(1)
Butturini, Paula
(1)
Cenkl, Jakub (1982- )
(1)
Chérisey, Côme de
(1)
Drasek-Kańska, Malina
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dywan, Agnieszka
(1)
Escoffier, Michel
(1)
Ewbank, Anne
(1)
Filak, Patrycja
(1)
Fisher, Mary Frances Kennedy (1908-1992)
(1)
Fryza, Kasia
(1)
Gaudry, François-Régis (1975- )
(1)
Gilbert, Elizabeth (1969- )
(1)
Granville, Adam
(1)
Grudzińska, Zofia
(1)
Honoré, Carl (1967- )
(1)
Horodyska, Ewa (1964- )
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Kalniņa, Irma (1950- )
(1)
Karaszewski, Zbigniew (1954- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(1)
Kieżun, Bartek (1976- )
(1)
Kolecki-Majewicz, Tomasz
(1)
Kopczewska, Renata (1945- )
(1)
Kordzińska-Nawrocka, Iwona (1965- )
(1)
Krzakiewicz, Agnieszka
(1)
Kręglicka, Agnieszka (1966- )
(1)
Lengren, Katarzyna
(1)
Libucha, Iwona
(1)
Maclean, Charles
(1)
Majewski, Janusz (1931-2024)
(1)
Majewski, Lech (1947- )
(1)
Malinowska, Dorota
(1)
Mallet, Gina
(1)
Mayle, Peter (1939- )
(1)
Mazet-Delpeuch, Danièle (1942- )
(1)
Michalczuk, Anna
(1)
Michałowska-Gabrych, Iwona (1970- )
(1)
Molęda, Katarzyna
(1)
Nasierowska, Zofia (1938-2011)
(1)
O'Brien, Sam
(1)
Ogrodowska, Barbara
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Petrini, Carlo (1949- )
(1)
Potulny, Maciej
(1)
Przymuszała, Lidia
(1)
Pētersons, Reinis (1981- )
(1)
Rabsztyn, Magdalena
(1)
Rhys, Alan Berry
(1)
Rummel, Rachel
(1)
Saar, Anti (1980- )
(1)
Salewski, Piotr
(1)
Seghi, Aleksandra
(1)
Sekaninová, Štěpánka
(1)
Siemianowski, Roch (1950- )
(1)
Sobel, Grzegorz (1972- )
(1)
Stradal, J. Ryan
(1)
Szlagor, Tomasz
(1)
Thuras, Dylan
(1)
Toklas, Alice B. (1877-1967)
(1)
Wasilewski, Jacek (1975- )
(1)
Woldańska-Płocińska, Aleksandra (1985- )
(1)
Wong, Cecily
(1)
Zaprutko-Janicka, Aleksandra
(1)
Zaręba, Andrzej (1964- )
(1)
Zawadzki, Wacław
(1)
Zawadzki, Wacław (1899-1978)
(1)
Zmaczyńska, Natalia
(1)
Łapanowski, Grzegorz
(1)
Łapiński, Paweł (1985- )
(1)
Łubiński, Daniel
(1)
Świtała-Trybek, Dorota
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(22)
2000 - 2009
(9)
1990 - 1999
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(34)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(50)
Język
polski
(49)
Odbiorca
Dzieci
(9)
6-8 lat
(8)
9-13 lat
(6)
0-5 lat
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura estońska
(1)
Temat
Kobieta
(4721)
Przyjaźń
(4060)
Rodzina
(3509)
Tajemnica
(2197)
Zwierzęta
(1979)
Kultura stołu
(-)
Miłość
(1934)
Literatura polska
(1907)
Relacje międzyludzkie
(1852)
Dziewczęta
(1738)
Magia
(1592)
Rodzeństwo
(1561)
Literatura dziecięca polska
(1530)
Nastolatki
(1485)
Powieść amerykańska
(1397)
Śledztwo i dochodzenie
(1395)
II wojna światowa (1939-1945)
(1383)
Zabójstwo
(1363)
Powieść polska
(1355)
Uczniowie
(1308)
Ludzie a zwierzęta
(1294)
Dzieci
(1290)
Życie codzienne
(1256)
Uczucia
(1172)
Film fabularny
(1126)
Chłopcy
(1099)
Relacja romantyczna
(1082)
Podróże
(1064)
Polska
(1037)
Literatura młodzieżowa polska
(1023)
Żydzi
(1021)
Poezja polska
(1020)
Małżeństwo
(997)
Psy
(939)
Boże Narodzenie
(898)
Koty
(888)
Policjanci
(882)
Powieść angielska
(833)
Sekrety rodzinne
(827)
Władcy
(793)
Wakacje
(757)
Poszukiwania zaginionych
(746)
Osoby zaginione
(743)
Pisarze polscy
(739)
Uprowadzenie
(719)
Matki i córki
(716)
Język polski
(710)
Zakochanie
(701)
Dziadkowie i wnuki
(665)
Kultura
(663)
Dziennikarze
(649)
Historia
(647)
Polacy za granicą
(640)
Dojrzewanie
(633)
Trudne sytuacje życiowe
(616)
Mężczyzna
(603)
Przestępczość zorganizowana
(589)
Czarownice i czarownicy
(588)
Wychowanie w rodzinie
(585)
Wsie
(577)
Język ukraiński
(576)
Prywatni detektywi
(555)
Ojcowie i córki
(552)
Arystokracja
(550)
Wojsko
(548)
Literatura
(547)
Opowiadanie polskie
(538)
Filozofia
(533)
Zemsta
(525)
Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
(518)
Polityka
(509)
Język angielski
(498)
Pisarze
(491)
Walka dobra ze złem
(489)
Samotność
(485)
Wybory życiowe
(479)
Spisek
(475)
Zamki i pałace
(461)
Pamiętniki polskie
(460)
Politycy
(456)
Podróże w czasie
(446)
Lekarze
(444)
Sieroty
(443)
Wojna
(443)
Krainy i światy fikcyjne
(442)
Seryjni zabójcy
(440)
Samorealizacja
(436)
Pomaganie
(431)
Śmierć
(431)
Duchowieństwo katolickie
(430)
Las
(426)
Opieka nad zwierzętami
(415)
Marzenia
(414)
Obyczaje i zwyczaje
(410)
Ojcowie i synowie
(409)
Sztuka
(407)
Dziecko
(403)
Władza
(398)
Dramat filmowy
(394)
Duchy
(388)
Szkoły
(387)
Temat: czas
1901-2000
(6)
1701-1800
(4)
1801-1900
(4)
2001-
(4)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1001-1100
(2)
1101-1200
(2)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
101-200
(1)
1901-
(1)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Świat
(5)
Polska
(3)
Włochy
(3)
Francja
(2)
Japonia
(2)
Szwecja
(2)
Dania
(1)
Dolny Śląsk
(1)
Finlandia
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Norwegia
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Skandynawia
(1)
Wrocław (woj. dolnośląskie)
(1)
Śląsk
(1)
Gatunek
Opracowanie
(16)
Przepisy kulinarne
(15)
Publikacja bogato ilustrowana
(13)
Przewodnik tematyczny
(3)
Książka kucharska
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Poradnik
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Esej
(1)
Felieton polski
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki angielskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż angielski
(1)
Szkic literacki
(1)
Szkice literackie francuskie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(21)
Etnologia i antropologia kulturowa
(19)
Kulinaria
(16)
Podróże i turystyka
(5)
Edukacja i pedagogika
(4)
Kultura i sztuka
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Dom i ogród
(1)
Językoznawstwo
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Rozwój osobisty
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
50 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dom i ogród
Kulinaria
Rozwój osobisty
Japońska sztuka życia wabi-sabi to antidotum na perfekcjonizm kultury Zachodu. W Kraju Kwitnącej Wiśni piękno jest niedoskonałe i przemijające, a najpiękniejsze przedmioty to te z historią i zszarganym życiorysem. [...] Dzięki książce "Żyj wabi-sabi" odkryjesz, jak w różnych zakątkach świata można dostrzec piękno w niedoskonałości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316.728(520) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316.728(520) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Królowa Szwecji śledzi śledzie. Omar z Maroka ucieka przed tażinem. Paryżanin Jean Paul Constanty wcina croissanty. Mieszkańcy Budapesztu gorączkowo szukają zaginionej papryki. Meksykanie zapewniają, że jakoś tacos to będzie. A w Indiach pewien jogin porzuca curry na rzecz… placków ziemniaczanych. Absurdalne wierszyki Szymona Barabacha i wesołe ilustracje Kasi Fryzy zabiorą was w zwariowaną podróż dookoła świata tropem potraw i kulinarnych zwyczajów. [Nota Wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. N/I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N/I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst i mapa także na wyklejkach.
Edukacja i pedagogika
Etnologia i antropologia kulturowa
Kulinaria
Historia
[...] Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo. Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. Album poprowadzi was przez kuchnie następujących krajów: Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy; Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone; Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam; Afryka:Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria. [Wydawnictwo, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wyd. 1 brosz. - Wrocław : Wydaw. Dolnośląskie, 2004. - 218 s. : il. kolor., fot., 2 mapy, portr. ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie / Wydaw. Dolnośląskie)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 395 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Etnologia i antropologia kulturowa
Historia
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole… Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Tytuł okładkowy i grzbietowy: Fizjologia smaku. Na książce pseudonim autora, nazwa: Charles Albert d'Arnould.
Historia
Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826) był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował "Fizjologię smaku", która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej – dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci. [Nota Wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia królów : podejmij gości królewską kuchnią z minionych epok / Agnieszka Bukowczan-Rzeszut. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Astra, 2020. - 495, stron : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Na okładce: 72 przepisy wegańskie.
Etnologia i antropologia kulturowa
Historia
Kulinaria
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki - zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca - i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy. [Wydawnictwo, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 392.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rodzina, relacje międzyludzkie
Etnologia i antropologia kulturowa
Paula Butturini i John Tagliabue, amerykańscy dziennikarze włoskiego pochodzenia, koniec lat 80. spędzili w Polsce, Czechosłowacji i Rumunii. Ona została pobita w Pradze podczas Aksamitnej Rewolucji, on został postrzelony w Bukareszcie, przygotowując materiał o upadku Ceausescu. Przeżył, lecz popadł w ciężką depresję. Paula wywiozła wówczas Johna do Rzymu, gdzie leczyła go czułością i... dobrym jedzeniem – z pozytywnym skutkiem. Wzruszająca opowieść o wydobywaniu z rozpaczy, miłości, kuchni i kojącej atmosferze Włoch.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316.728 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316.728 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 316.728 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Etnologia i antropologia kulturowa
Kulinaria
Historia
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy Kapłonów i szczeżui to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MAGAZYN (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiek +3 i wskazówki dla rodziców.
Lama Lenka, Piesek Janek, Kotka Zuzia i Byczek Franek umówili się na wspólne gotowanie. Każdy bohater ma swoje upodobania i przyzwyczajenia przy stole. Przygotowywanie i jedzenie posiłku wzbudziło w nich mnóstwo emocji! Książka pokazuje, jak budować u dziecka dobre nawyki żywieniowe i jak zachęcić je do jedzenia bez wmuszania czy namawiania. To również wskazówka dla dzieci i rodziców, jak pozytywnie się komunikować, aby uniknąć niepotrzebnych spięć przy stole. Przygody Lamy Lenki i jej przyjaciół zachęcają do wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia ich w przyjaznej atmosferze.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N/I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko o kuchni francuskiej.
Historia
Kulinaria
Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crêpes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… [Nota Wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Gentleman : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - [Piaseczno] : Storybox.pl ; [Olszanica] : Wydawnictwo Bosz, [2021]. - 2 płyty audio (CD) (32 godz.) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Miejsca i rok wydania na podstawie serwisu e-ISBN i Wydawnictwa Bosz. Na CD także nazwa właściciela imprintu: Heraclon International Sp. z o.o.
Czyta: Roch Siemianowski.
Praca, kariera, pieniądze
Rodzina, relacje międzyludzkie
Zbiór esejów na temat męskiego stylu, ubranych elegancko w formę "podręcznika dla klas wyższych". W drugim – uaktualnionym i znacznie poszerzonym – wydaniu książki Gentleman. Mam zasady przeczytamy, dlaczego Churchill nosił różową bieliznę, czy Donald Trump podkleja swe krawaty taśmą, dlaczego Ninę Andrycz pochowano w futrze, a Marlena Dietrich nosiła spodnie zapięte na męską stronę. Poznamy opis manewrów z użyciem broni jądrowej na poligonie w Tocku, dowiemy się, co to jest Prince Albert piercing, na co pozwoliła Benowi Gurionowi królowa brytyjska, w jakim stroju trzeba iść do szefa na rozmowę o podwyżce, czym w przypadku brylantów różni się "rybie oko" od "główki gwoździa", dlaczego za pokazywanie znaku Solidarności z odstawionym kciukiem można dostać trzy lata więzienia, jak wyglądały przyjęcia dla proletariackiej elity na jachcie Sea Cloud, oraz jakim kolorem atramentu podpisuje się szef MI6. Ta wyjątkowa publikacja odsłoni także kulisy powstania herbu Jana Pawła II oraz tajniki herbu uniwersytetu Yale, wyjaśni, skąd się wzięło esesmańskie godło na polskich karetkach pogotowia i jakich spinek do mankietów wymaga regulamin US Army. Powie również, jak czytać katalog Sotheby’s, dlaczego Mosiężny Szczur jest tak ceniony wśród inżynierów, co to jest wiankowe, i na czym polega uszczerbienie herbu za pijaństwo [...]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kulinaria
Historia
Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Edukacja i pedagogika
Etnologia i antropologia kulturowa
Uroczysta kolacja w restauracji, niedzielne śniadanie z rodziną, obiad w szkolnej stołówce – nieważne, przy jakim stole się siedzi, zasady savoir-vivre’u obowiązują zawsze. Tylko dzieci nie zawsze o tym wiedzą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 395 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uczta na Wawelu : książka nie tylko kulinarna / Bartek Kieżun. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Zamku Królewskiego na Wawelu, 2022. - 270, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
Współfinansowanie: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Historia
Kulinaria
Kultura i sztuka
Autor bestsellerowych przewodników kulinarnych i podróżnik odkrywa niesamowite postacie, zabytki i miejsca związane z Wawelem. Zachwycony ich niepowtarzalnym urokiem proponuje przepisy na wyśmienite królewskie potrawy, którymi raczyli się bohaterowie tej książki. Autor nie daje się zwieść kulinarnym mitom i po prostu podaje nam na tacy obwarzanki Jadwigi Andegaweńskiej i baraninę duszoną w winie, którą raczył się Stanisław August Poniatowski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 MAGAZYN (1 egz.)
Książka
W koszyku
Japońska kultura kulinarna / Iwona Kordzińska-Nawrocka. - Wydanie 2. - Warszawa : Polska Fundacja Japonistyczna, copyright 2018. - 278 stron : fotografie ; 24 cm.
(Biblioteka Fundacji Imienia Takashimy)
Publikacja dofinansowana przez Fundację im. Takashimy
Etnologia i antropologia kulturowa
Historia
Kulinaria
Książka prezentuje niezwykle bogatą kulturę kulinarną Japonii. Autorka zajmuje się nie tylko historią zwyczajów żywieniowych, począwszy od czasów najdawniejszych poprzez okres dworski, samurajski, mieszczański aż po czasy współczesne, ale omawia również oprawę kulinarną japońskich świąt oraz podstawowe surowce kuchni japońskiej. Przedstawia ponadto historię najbardziej znanych japońskich potraw, jak sushi czy tempura i japońskich napojów: herbaty, wina ryżowego sake i piwa. Zaletą książki jest bogaty materiał ilustracyjny składający się z kolorowych fotografii potraw, japońskich dzieł sztuki (zwoje ilustrowane emaki i drzeworyty ukiyoe) i miejsc zabytkowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej